of neem contact op
Voor meer informatie bel 0344 611 244

Zelf pop maken

Hoe je een rubberen kop moet maken
De koppen van de poppen die ik maak, zijn gemaakt van rubber dat ontstaat na het uitharden van gietlatex in een mal van gips. Een gebruiksaanwijzing van gietlatex is te vinden op de site van Wilsor.

Uiteraard kan ik u van het koppenmaken een uitgebreide beschrijving geven, maar op de site van het Tv-programma klokhuis (www.hetklokhuis.nl) treft u een klokhuisuitzending aan van Theater Gnaffel waarin heel duidelijk uit de doeken gedaan wordt hoe een rubberen kop gemaakt wordt.

http://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/294/Gnaffel

Van het ontstaan van een aantal koppen zijn hier wat foto’s te zien. Allemaal zijn ze gemaakt volgens de methode die in de uitzending van Het Klokhuis te zien is.

Nadat de latexkop uitgehard en een dag in het water heeft gestaan kan hij beschilderd worden. Op het latex hecht niets, dus ook gewone verf hecht niet. Ook zijn er geen verfsoorten of primers in de handel die gemaakt zijn voor latex en rubber. Het enige wat hecht en wat net zo flexibel is als gietrubber, is gietrubber zelf. Als verf gebruik ik acryl, maar ook goede muurverf (monodek) die ik op kleur breng met pigmenttubetjes. De verf meng ik met gietrubber in de verhouding eenderde verf op tweederde gietrubber (ongeveer). Voordat ik de kop ga verven, maak ik hem schoon met water en zorg dat hij stofvrij is.

Omdat de latex in de kwast ook uithard zou je om de haverklap een nieuwe kwast moeten pakken. Om te voorkomen dat ik een hele berg kwasten kwijt ben, doop ik de kwast allereerst in afwasmiddel. Goed uitknijpen en dan in de latex. Door het afwasmiddel hecht de latex niet aan de kwast en na afloop kun je hem gewoon schoonspoelen. Alle latex gaat er zo weer uit. Gaat geweldig. Probeer maar.

Wilt u een latexafdruk van een echt gezicht hebben, dan is de werkwijze nagenoeg hetzelfde. U dient alleen een mal te maken op een levend hoofd in plaats van een kop van klei. In plaats van gewone gips kan gewerkt worden met gipsverband. De mal die zo ontstaat is dun maar toch sterk door de wapening van het verband. Wel is het veel lastiger om de binnenkant van de mal geheel strak te krijgen. Wordt het gipsverband niet goed aangedrukt en ingesopt met water, dan is de binnenkant geribbeld door het verband.

Een afdruk van een geheel hoofd maken, kan ook. Dit is voor een niet ervaren iemand echter niet aan te raden. U dient namelijk er voor te zorgen dat de mal in twee helften uiteen genomen kan worden. Het model dat op de foto te zien is, heb ik bijna moeten uithakken doordat er gips over de aangebrachte scheiding tussen voor en achterkant gelopen was. Het boek Gietmallen van Oscar Rambonet en Felo Hettich (ISBN: 9021327023) is aan te bevelen als u van plan bent dit soort mallen te maken.

poppen maken Hoofd van rubber
poppen maken Hoofd van rubber
eerst van klei
Eerst van klei
Gipsmal maken