of neem contact op
Voor meer informatie bel 0344 611 244

dementie

Theatervoorstelling voor dementerende ouderen

Theatercollectief de Muzen uit Tiel, nabij Oss, biedt een mooie theatervoorstelling voor dementerende ouderen aan. Hierin maken de ouderen kennis met onze poppen. Bij een ziekte als dementie zijn herinneringen uit het verleden vaak het gemakkelijkste te herbeleven. Tijdens de theatervoorstelling helpen de diverse poppen dementerende ouderen deze herinneringen terug te halen. Als de ‘boekenkast van het leven’ langzaam leeg raakt door dementie wordt het hele leven anders. Je vergeet een heleboel dingen, maar er kunnen wel flarden van vroeger terug komen. Voor deze doelgroep maken wij theater met behulp van de Veder Methode. Hierbij wordt het langetermijngeheugen van de ouderen aangesproken, dit blijft namelijk het langst intact.

De diverse hulpmiddelen die wij gebruiken tijdens een theatervoorstelling voor dementerende ouderen

Een theatervoorstelling voor dementerende ouderen kan op twee manieren worden ingericht. Wij kunnen langskomen in de huiskamer van ouderen en hen één-op-één laten kennismaken met de poppen. Wij hebben onder andere:

  • Poppen van baby’s;
  • Dierenpoppen;
  • Poppen gebaseerd op historische figuren;
  • Poppen op basis van oude mythes en sagen.

Daarnaast kunnen wij in een algemene ruimte een poppententoonstelling maken waarbij wij de interactie aangaan met de ouderen. Ook hierbij gebruiken wij verschillende technieken die ervoor zorgen dat de herinneringen van ouderen tot leven komen. Het allerbelangrijkste is dat de dementerende ouderen met een glimlach naar onze theatervoorstelling kijken. Wij gaan altijd voor de persoonlijke aanpak!

Vraag meer informatie aan

Onze theatervoorstelling voor dementerende ouderen of mensen met een verstandelijke beperking zorgt voor een vreugdevolle ervaring! Via telefoonnummer 0344 611 244 en via e-mailadres info@muzen.nl vraagt u meer informatie aan. Ook in de folders vindt u meer informatie over de mogelijkheden en voorstellingen van Theatercollectief de Muzen.

De 4 jaargetijden
Op de herkenbare muziek van Vivaldi nemen wij met onze poppen de seizoenen door. Zo leggen in de lente de vogels hun eieren en krijgen jongen. In de zomer liggen wij op het strand en puffen wij wat af in de warme zon, in de herfst gaat het waaien en zoeken we paddestoelen en koning Winter brengt kou, de Kerstman en…echte sneeuw! Liedjes en gedichten van vroeger omlijsten deze belevingen.
Naar de algemene beschrijving…

Huiskamerroute
Met een kar vol poppen gaat wij naar de huiskamer toe en spelen op rustige muziek naar de bewoners toe. Ook hier weer passen wij daar waar mogelijk de Veder methode toe. Zo krijgt een muze babypop de fles en kan ’Suja poppedeine’ ingezet worden, of de klok tikt ergens en spontaan kan ’grote klokken zeggen tik-tak’ ingezet worden, misschien wel in canon. Voorwerpen van vroeger, onze poppen en de bewoners, rode draad is herkenning en dat voelt fijn en veilig.
Naar de algemene beschrijving…

Poppen expositie
In een ruime zaal of grote tent bouwen wij onze poppenexpostie, een 40-tal poppen worden opgesteld: Alleen of in groepjes beelden ze herkenbare situaties uit; een groepje dames aan tafel die aan het theedrinken is of een man alleen die op de bus wacht… En ook daarvoor geldt weer dat wij waar mogelijk zullen ’vederen’.
Naar de algemene beschrijving…

Veder Methode

Met de Veder Methode wordt welbewust het langetermijngeheugen van ouderen aangesproken omdat dat nog het langst intact is. Reminisceren – het ophalen van herinneringen – speelt hierbij een belangrijke rol. Dankzij herkenbare, positieve herinneringen voelen ouderen met geheugenproblemen zich vaak weer ‘thuis’. Dit wordt mede bereikt door voorwerpen van vroeger, liedjes en gedichten.

Wat de Muzen doen is contact maken en herinneringen oproepen d.m.v. beelden, voorwerpen, muziek, gedichten en smaaksensaties van vroeger te laten horen, zien, proeven, voelen en ruiken om daarmee datgene wat nog aanwezig is te bereiken. Als dat weer terugkomt kunnen fijne beleving/herinneringen gecreëerd worden, dit o.a. met behulp van de Veder methode.

Dwarrel, dwarrel
Waar gaat dat vlokje toch naar toe
Naar vader, naar moeder Aarde
Dwarrel, dwarrel, ik weet alleen niet hoe

Momenten van herinneringen zitten ook vaak in liedjes van vroeger: Altijd is Kortjakje ziek, zeg ken jij de Mosselman, het poesie album met de Vergeet-mij-niet versjes, veelal zijn het kleine dingen die iets weten op te roepen: gebeurtenissen uit het verleden die gekoppeld zijn aan een prettige herinnering.

dementie en beleeftheater